برنامه نویسی چیست؟

برنامه نویسی چیست؟

نیایش نادری

برنامه نویسی چیست؟

در دنیای امروز همه ی ما به تکنولوژی و محصولات نرم افزاری وابسته هستیم و نمیتوان تاثیر آن ها را در زندگی نادیده گرفت. امروزه همه ی ماشین ها و کامپیوتر ها با داشتن برنامه ای که کد های آن مشخص است شروع به فعالیت خود می کنند. تعاریف خیلی زیادی برای برنامه نویسی وجود دارد اما تعریف martin o’hanlon از ساده ترین تعریف ها در مورد برنامه نویسی است.

تعاریف خیلی زیادی در مورد برنامه نویسی وجود دارد اما تعریف من از برنامه نویسی این است:

“برنامه نویسی روشی است که رایانه ها را برای حل مشکلات به کار می گیرد”

یک برنامه ی کامپیوتری شامل کدهایی است که برای وظایف خاص بر روی کامپیوتر اجرا می شود این کد توسط برنامه نویسان نوشته می شود.

برنامه نویسی فرایندی است که به ماشین ها دستورالعملی را می دهد که نحوی ی اجرای یک برنامه را توضیح می دهد و ماشین باید طبق برنامه ی داده شده عمل کند. یک برنامه نویسی باعث ایجاد کارکرد کامپیوتر می شود. برنامه های کامپیوتری و نرم افزار ها با برنامه نویسی انجام شده باعث عملکرد درست ماشین ها و کامپیوترها میشود. بدون برنامه نویسی ماشین ها و کامپیوتر ها فقط قدر به تبدیل برق به گرما هستند و هیچ عملکرد مثبت و مفیدی نخواهند داشت.

با نصب نرم افزارها بر روی کامپیوتر خود قادربه انجام هر کاری هستید.

برنامه نویسان با کمک یک یرایشگر کد و یا IDE شروع به نوشتن کد و برنامه ی مد نظرشان می کنند که به آن کد منبع نیز می گویند. این کد منبع نوشته شده باید تبدیل به زبان ماشین شود تا ماشین بتواند آن را بخواند و بفهمد تا چه کاری را انجام دهد.

به این فرایند بعنی تبدیل کد منبع به زبان ماشین را کامپایل می گویند. برای مثال زبان های برنامه نویسی C و C++ را میتوان کامپایل معرفی کرد.

به غیر از این زبانها زبان های دیگری نیز هستند که تفسیر نشده اند برای مثال زبان جاوا اسکریپت و پی اچ پی را میتوان اشاره کرد.بازی ها نرم افزار های مختلف و طراحی وب سایت با وردپرس و خیلی موارد دیگر استفاده کرد.

تاریخچه و سر گذشت برنامه نویسی:

آدا لاولیس ( Ada Lovelace ) در اواسط قرن نوزدهم ریاضیدانی بود که مورخان معتقدند او اولین برنامه نویس بود. آدا با ترجمه ی نوشته های لوئیجی فدریکو و اضافه کردن یادداشت های خود به آن روشی برای محاسبه ی اعداد برنولی ایجاد کرد. پس از این اتفاق در سال 1920 با ساخته شدن اولین کامپوتر هایی که از زبان برنامه نویسی پشتیبانی می کردند صنعت برنامه نویسی گسترش پیدا کرد. در قرن های بعد با گسترش ماشین ها و کامپوتر های مدرن تعداد زبان های برنامه نویسی هم افزایش پیدا کرد.

برنامه نویسی یک کار فوق العاده خلاقانه است:

برنامه نویسی کاملا یک کار خلاقانه است. در این مسیر شما باید به بررسی مشکل و به دنبال آن حل آن مشکل بپردازید و مسیری را برای آن طراحی کنید این به این معنی نیست که دیگر مسیر های موجود اشتباه و نادرست هستند اصلا چون هیچ راه درست و غلطی برای حل مشکل وجود ندارد. مسلما یک راه به نسبت سایر راه ها متناسب تر است و انتخاب آن صحیح تر. برنامه نویس با داشتن مهارت و تجربه های خود می تواند کدی را برای حل بسیاری از مشکلات بنویسد و اصلا جای هیچ گونه نگرانی نیست. شما هر چیزی که در ذهنتان به آن فکر می کنید را میتوانید با برنامه نویسی آن را عملی کنید و از انجام دادن این کار لذت ببرید.

انواع زبان های برنامه نویسی:

صدها زبان برنامه نویسی در جهان وجود دارد. برنامه نویسان با در نظر گرفتن نیاز های برنامه می توانند تصمیم بگیرند که کدام زبان برنامه نویسی برای آن ها مناسب تر است.

در این قسمت به معرفی چندین زبان برنامه نویسی محبوب به مختصر اشاره می کنیم:

  • زبان برنامه نویسی پایتون
  • زبان برنامه نویسی PHP
  • زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت
  • زبان برنامه نویسی جاوا
  • زبان برنامه نویسی روبی
  • زبان برنامه نویسی سی شارپ C#
  • زبان برنامه نویسی C و C++

این نکته را در نظر داشته باشید که برخی از زبان های برنامه نویسی را میتوان فقط در یک زمینه استفاده کرد این در حالی است که برخی دیگر از زبان های برنامه نویسی را میتوان در زمینه های مختلف استفاده کرد.

زبان برنامه نویسی پایتون:

زبان برنامه نویسی پایتون ( python programming language ) یکی از ساده ترین زبان ها برای شروع یادگیری زبان برنامه نویسی می باشد به همین علت تمام کسانی که قصد یادگیری برنامه نویسی دارند برای شروع اولین زبانی که یاد می گیرند زبان برنامه نویسی پایتون می باشد.

زبان برنامه نویسی پایتون را برای هر زمینه ای می توان استفاده کرد از تحلیل داده تا بازی و یادگیری آن را میتوان بسیار مهم دانست.

زبان برنامه نویسی php :

با گسترش صفحات وب و اینترنت زبان های متعددی هم طراحی شده اند که یکی از اصلی ترین زبان ها برای طراحی سایت php است. این زبان یکی از محبوب ترین زبان های حوزه ی طراحی وب است که با استفاده از آن می توانید صفحات وب با امکاناتی خیلی زیادی مثل ثبت نام در وب سایت, طراحی پنل کاربری در وب سایت, امکان دسترسی های مختلف برای کاربران و ذخیره کردن اطلاعات کاربران وب سایت را با زبان php برای وب سایتتان محقق کنید.

زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت:

زبان جاوا اسکریپت ( javascript )  عمدتا برای طراحی وب سایت ها استفاده می شود و معمولا اولین زبان یادگیری برای مبتدیان در این زمینه است. از این زبان برا طراحی بازی ها و اپلیکیشن های موبایل نیز استفاده می شود. با کمک جاوا اسکریپت می توان کد های css و html را تغییر داد. از این زبان می توان برای اپلیکیشن های موبایل, بازی ها و نیز برای اپلیکیشن های دسکتاپ هم استفاده کرد.

زبان برنامه نویسی جاوا:

زبان برنامه نویسی جاوا ( java ) یک زبان برنامه نویسی چند منظور می باشد که شباهت خیلی زیادی به زبان های c++c و c دارد اما خیلی آسان تر از این دو زبان و می توان برنامه های قدرتمند تر از این دو را طراحی کرد. زبان برنامه نویسی جاوا توسط شرکت سان مایکروسیتمز ( sun microsystems )  در سال 2000  تعریف زبان برنامه نوبسی جاوا را این طور بیان کرد:

“جاوا زبان رایانه‌ای ساده، شی‌گرا، مناسب شبکه، تفسیرشدنی، مستحکم، امن، فارغ از معماری، پرتابل، با عملکرد بالا، چندنخی و دینامیک است.”

زبان برنامه نویسی روبی:

زبان برنامه نویسی ( ruby ) یکی دیگر از زبان های برنامه نویسی هستش. این زبان توسط یوکیهیرو ماتسوموتو در سال 1993 معرفی شد و به قصد طراحی زبانی قدرتمند تر از زبان پرل و از زبان پایتون نیز کارآمد تر باشد. این زبان بسیار پویا و انعطاف پذیر است و می توان از این زبان برای شبیه سازی ها , انواع مدل سازی ,طراحی بازی ها و روباتیک استفاده کرد.

زبان برنامه نویسی سی شارپ c#:

دیگه نوبت زبان برنامه نویسی محبوب c# یا سی شارپ است. زبان برنامه نویسی سی شارپ در سال 1999 توسط آندرس هلزبرگ با نام زبان cool معرفی شد ولی در سال 2000 به نام سی شارپ C# تغییر نام پیدا کرد.

این زبان جزو 5 زبان برنامه نویسی محبوب در دنیا است. با استفاده از این زبان میتوان اپلیکیشن های دسکتاپ, بازی ها و نیز اپلیکیشن های موبایل استفاده کرد.

زبان برنامه نویسی C و C++:

زبان برنامه نویسی C یکی از زبان های برنامه نویسی خیلی کارآمد است و برای طراحی نرم افزار ها و نصب سخت افزارها بر روی سیستم عامل های گوناگون بهترین گزینه است و قدرتمندی آن را نمیتوان نا دیده گرفت.

این زبان در سال 1972 در آزمایشگاه BELL طراحی شد.

میرسیم به معرفی آخرین زبان برنامه نویسی در این مقاله زبان برنامه نویسی C++:

زبان محبوب C++ در جایگاه چهارم محبوب ترین زبان برنامه نویسی در جهان ایستاده است. این زبان در سال 1979 توسط “بیانه استروستراپ (Bjarne Stroustrup )

گسترش پیدا کرد.از این زبان میتوان برای بازی ها درایور سیستم عامل ها و نیز برای مرورگر ها هم استفاده کرد.

کامپیوتر ها فقط زبان 0 و 1 را درک می کنند و می توانند این زبان را متوجه شوند. پس برنامه نویسان باید با تلاش و تمرین زیاد مهارت زیادی داشته باشند تا بتوانند کد هایی که می نویسند درست باشد چون کامپیوتر ها به هیچ عنوان اشتباه نمی کنند و اگر مشکل یا باگی در برنامه باشد 100 درصد مشکل از برنامه نویسی است.

و در آخر

دنیای برنامه نویسی بسیار بزرگ و گسترده است میتوانید با زبان های برنامه نویسی برای دسته ها و زمینه ای متفاوتی مثل اندروید IOS دسکتاپ و هر آنچه که فکر می کنید میتوانید برنامه ی مخصوص آن را بنویسید.

اگر شما هم علاقمند به این دنیای زیبا هستید همین امروز شروع به یادگیری زبان های برنامه نویسی کنید.

امیدوارم این مقاله براتون مفید بوده باشه. مرسی که تا آخر این مقاله همراه من بودید.

4.6/5 - (22 امتیاز)

مقالات مرتبط

دیدگاه

0 نظر تاکنون ارسال شده است
ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد